Inggris

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Kanggo nagara Britania Raya kang uga kerep diarani Inggris, delengen Britania Raya.
England
Flag of England.svg

EnglishcoatofarmsGFDL.png

(Gendéra Inggris) (Lambang Inggris)
Sesanti: Dieu et mon droit (Basa Perancis: Pangéran lan Hakku)
Map of England within the United Kingdom.png
Basa resmiora ana, basa Inggris kanthi de facto
Kutha krajanLondon
Wewengkon
 - Total

130.395 km²
Padunung ;- Total (2006) ;- Kapadhetan 58.716.581;
Disawijèkaké Abad angka 9 déning
Egbert saka Wessex
Zona wektuUTC+0
Lagu kabangsanGod Save the Queen

Inggris (Basa Inggris: England) iku praja gedhé dhéwé lan paling padhet sing ndunungi saka praja-praja kang amangun Persatuan Karajan Britania Raya lan Irlandia Lor (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland). Nagara-nagara liyané ya iku Sekotlan, Wales lan Irlandia Lor. Kerep banget jeneng Inggris dianggo nyebut sakabèhané nagara iki.

Inggris kang wewengkoné nyakup 2/3 pulo Britania, wewatesan karo Sekotlan ing sisih lor lan karo Wales ing sisih kulon.

Béda karo Sekotlan, Wales lan Irlandia Lor, Inggris ora duwé pamaréntahan lan parlemen lokal (satingkat karo DPRD) dhéwé.

Inggris iku nagara kang awangun karajan. Kepala nagara diwengku déning Ratu lan kepala pamaréntahan déning Mahamantri.

Sajarah

Artikel utama: Sajarah Inggris

Pulitik

Artikel utama: Pulitik ing Inggris

Laladan

Artikel utama: Laladan ing Inggris

Region (wewengkon) Inggris

Kali Gedhé

Kutha gedhé

Cithakan:England Labelled Map

Géografi

Artikel utama: Géografi Inggris

Inggris nyakup 2/3 pulo Britania Raya lan ndarbèni wates dharat ing sisih lor karo Sekotlan lan kulon karo Wales. Dènè ing sisih kidul Inggris dipisahakè karo Perancis déning Selat Inggris. Panggonan astronomis : 50°LU - 61°LU dan 11°BB - 15°BB

Ékonomi

Artikel utama: Ékonomi Inggris

Uga delengen

Pranala njaba